tekenen


games


zoeken

Cartoons tekenen

Je hebt al veel verschillende leuke cartoons gezien en wilt nu je eigen cartoon maken? Dat kan! Je zult zien dat dit helemaal niet zo moeilijk is, zeker niet wanneer je de nodige hulp krijgt van bijvoorbeeld boeken of video's. Op die manier kun je je eigen unieke cartoons tekenen. 

Wat heb je nodig?

Om een mooie cartoon te maken heb je in het begin nog niet veel nodig. Om te kunnen starten heb je een stuk papier en een potlood nodig. Je kunt uiteraard ook met zwarte stift tekenen. Het is als beginner aan te raden dat je een potlood gebruikt omdat de lijnen dan makkelijker te tekenen zijn en eenvoudiger uit te wissen en te corrigeren zijn. Maak je met stift een foutje dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen.

Cartoons tekenen tips

Je houdt een potlood vast met de punt omhoog tussen de duim en wijsvinger. De andere vingers leg je op het potlood en het eind ervan in je handpalm. Mocht je gebruik maken van een tekenplank dan leg je die bij het tekenen op de tafel. Zorg ervoor dat die niet plat op de tafel ligt. Ga je schetsen, dan zet je de tekenplank op je knie en met de vrije hand kun je hem boven vasthouden.

1 | Neem de tijd om het te leren

Dit klinkt natuurlijk vanzelfsprekend, maar vaak zien we mensen die de tijd niet nemen. Als je het lastig vindt om dat alleen thuis te doen kun je een van de vele workshops of cursussen op dit gebied volgen. Dit is gezellig en leerzaam als je samen met andere bezig bent met het leren tekenen. Een tip is om wel voor een cursus te gaan die niet hoofdzakelijk draait om het eindresultaat. Dit omdat je dan te veel de focus legt op het uiteindelijke doel. Leer op een speelse manier tekenen en gebruik je creativiteit.

2 | Speel met de materialen

Dit kun je op veel manieren doen. Je kunt kiezen uit wat voor potlood je gebruikt of je manier van tekenen veranderen. Steeds net weer wat anders dan de vorige keer. Dan ontdek je zelf nieuwe mogelijkheden en durf je je geest vrij te laten. Dit wil zeggen dat je ook eens iets geks kunt doen in je tekening!

3 | Denk vrij

Je kunt iets veel mooiers en creatievers maken als je niet van te voren al een beeld van je creatie in je hoofd hebt. Je kunt natuurlijk wel al weten wat je wilt tekenen maar laat dat plaatje in je hoofd een beetje los. Door te werken vanuit een vrije gedachte en te spelen met de kleuren die je gebruikt, kan er vanzelf iets moois ontstaan.

4 | Ben niet bang voor fouten

Je kunt niets fout doen tijdens het tekenen. Je kunt achteraf wel denken dat je niet tevreden bent of  het beter op een andere manier had kunnen aanpakken, maar dat is een les voor de volgende cartoon. Wat je nu nog kunt doen is er voor zorgen dat de 'fout' een plek geeft in de tekening. Zodat je er van kunt leren en alsnog een mooi resultaat kan behalen.

5 | Gebruik bronnen

Weet je al wat je wilt gaan tekenen? Het kan handig zijn om alvast naar foto's en plaatjes te kijken. Zeker als je iets wilt tekenen dat je niet in het echt gezien hebt. Zoek hier alvast voorbeelden van zodat je geen vreemde fouten maakt in je tekening. Ook kun je op veel sites stap voor stap zien hoe je iets tekent.