tekenen


games


zoeken

Cartoons zoeken

Hoe kom ik nu uit bij al die leuke cartoons? Dit heb je jezelf waarschijnlijk wel eens afgevraagd. Een goede cartoon vinden hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Je ziet ze overal terug. In de krant, in tijdschriften, op het internet maar ook in (les)boeken zie je vaak cartoons. Je kunt dus op vele manieren cartoons vinden. Een voorbeeld hiervan kun je vinden in  'De Volkskrant'. Hier zie je vaak cartoons die gaan over zaken die in de politiek spelen. Bijvoorbeeld over Geert Wilders of over de situatie van de vluchtelingen.

Wat zoek ik?

Bij het zoeken naar cartoons is het van belang dat je weet wat je zoekt. Hier kun je makkelijk achter komen door het stellen van een aantal simpele vragen.

  • Wat voor afbeelding wil ik? ( cartoon, spotprent of illustratie)
  • Waar voor wil ik de cartoon gebruiken?
  • Wat voor uitstraling moet de cartoon geven. (humor, onderliggende boodschap, uitleg, blikvanger, enz.)
  • Wie is mijn doelgroep?

Dit zijn een aantal vragen die je jezelf zou kunnen stellen wanneer je op zoek bent naar een cartoon. 

Copyright

Nu je weet wat je zoekt, is de volgende vraag. Waar ga ik deze cartoon vinden? Zoals in de meeste situaties begint een zoek actie op Google. Via Google zul je ongetwijfeld veel verschillende cartoons vinden. Ook cartoons die daadwerkelijk aan je eisen voldoen. Nu heb je een cartoon gevonden die aan al je eisen voldoet. Je wilt hem gaan gebruiken op je website. En nu? Kan je deze cartoon zomaar op je website plaatsen? Het antwoord daarop is meestal nee.

In Nederland kennen we de zogenaamde 'auteurswet' deze zorgt er voor dat je niet zomaar gebruik kan maken van wat je op het internet tegenkomt. Meer hier over kun je vinden onder het kopje 'Rechtenvrije Cartoons'.