tekenen


games


zoeken

Rechtenvrije cartoons

'Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld' artikel 1. auteurswet 

Dit wil zeggen dat er altijd auteursrecht rust op een werk. De maker van een werk hoeft niet eerst auteursrecht aan te vragen maar dit rust er op vanaf het moment dat hij het werk gemaakt heeft. Dus zie je een cartoon staan en denk je die zonder toestemming te kunnen gebruiken, dan heb je het mis. Ga altijd na wie de maker van het werk is en of hij toestemming geeft voor het gebruik van zijn werk. Krijg je dit niet of weet je dit niet, neem dan geen risico. Er zijn namelijk ook andere mogelijkheden om aan auteursrechten vrije afbeeldingen te komen. 

Vrij te gebruiken cartoons

Er zijn ook vrij te gebruiken cartoons te vinden op het internet. Deze kun je ook op Google vinden. Als je op het 'tandwiel' klikt en dan op geavanceerd zoeken. 
Dan klik je onderaan op 'gebruikersrechten' en die stel je in op : onbeperkt te gebruiken of te delen, zelfs commercieel. 

Als je deze geavanceerde zoek optie gebruikt krijg je resultaten die auteursrechten vrije zouden zijn. Nu kun je er van uit gaan dat deze afbeeldingen daadwerkelijk auteursrecht vrij zijn, maar verstandig is dit niet. Ook als je op rechtenvrije afbeeldingen gezocht hebt is het belangrijk om te controleren of er toestemming gegeven is. En of je bijvoorbeeld geacht bent om de bronvermelding toe te voegen. Behalve Google zijn er nog meer mogelijkheden om rechtenvrije cartoons te vinden, zoals ''Pixabay'. Op deze site staan ook vrij te gebruiken afbeeldingen. 

Dit zijn niet de enige plaatsen waar je deze afbeeldingen kunt vinden. Er bestaan ook websites waarop de maker aangeeft dat zijn werk vrij over te nemen is. Dus maak slim gebruik van het internet. 

Terug naar overzicht